Modernizacijski fond

Modernizacijski fond uspostavljen je kao novi financijski instrument EU s ciljem postizanja brže tranzicije gospodarstva na klimatsku neutralnost. Fond se financira prihodima od prodaje emisijskih jedinica u sustavu EU-a za trgovanje emisijama u razdoblju od 2021. do 2030. godine, a cilj je poduprijeti deset zemalja EU-a s nižim prihodima, među kojima je i Hrvatska, u tranziciji na klimatsku neutralnost.

Prioritetna područja ulaganja sredstvima Modernizacijskog fonda usmjerena su na:

  • proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora
  • povećanje energetske učinkovitosti
  • skladištenje energije i modernizaciju energetske mreže
  • pravednu tranziciju regija ovisnima o ugljiku.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je programe dodjele državnih potpora za ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora te mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu generaciju sukladno kojim će početkom 2023. godine objaviti i prve Pozive za dodjelu sredstava iz Modernizacijskog fonda.

Programom dodjele državnih potpora za ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora predviđeno je sufinanciranje investicija u izgradnju postrojenja za OIE. Cilj Poziva je smanjenje ovisnosti poduzetnika iz prerađivačke industrije i toplinarstva o energiji iz konvencionalnih izvora te smanjenje troškova nabave energije na tržištu. Korisnici po ovom Programu su mikro, mala, srednja i velika poduzeća koja prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007) pripadaju sektoru C: Prerađivačka industrija i sektoru D odjeljku 35.30 Opskrba parom i klimatizacija. Najniži iznos potpore po pojedinom projektu iznosi 100.000 EUR, a najviši iznos potpore iznosi 15.000.000 EUR. Intenzitet sufinanciranja troškova investicije, ovisno o veličini poduzetnika i lokaciji ulaganja kreće se od 35% do 80%.

Programom dodjele državnih potpora za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji predviđeno je sufinanciranje investicija u uštede toplinske i električne energije, oporabu toplinske energije, zamjenu postojećih postrojenja i krutih fosilnih goriva, povećanje korištenja industrijskih otpadnih plinova za proizvodnju energije, proširenje, modernizaciju i zamjenu postojećih instalacija, učinkovito upravljanje energijom i ulaganje u učinkovitu kogeneraciju. Korisnici po ovom Programu su mikro, mala, srednja i velika poduzeća koja prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007) pripadaju sektoru C: Prerađivačka industrija. Intenzitet sufinanciranja troškova za povećanje energetske učinkovitosti kreće se od 35% do 65% ovisno o veličini poduzetnika i lokaciji ulaganja, dok se za ulaganja u učinkovitu kogeneraciju kreće od 50% do 80%. Najviši iznos potpore koji se može dodijeliti po pojedinom projektu iznosi 15.000.000 EUR.

Kroz sufinanciranje investicija poduzetnicima će biti omogućeno otklanjanje tržišnih nedostataka vezanih uz negativne vanjske učinke na tržištima energije, stvaranje uvjeta za osuvremenjivanje proizvodnje te uspostavu dugoročno održivih modela poslovanja. U sklopu natječaja iz Modernizacijskog fonda Mazarsov Odjel za potpore nudi uslugu razvoja projektne ideje, pripreme, prijave i provedbe projektnog prijedloga. Obratite nam se za više detalja.