Intervju s Vali Marszalek

Podružili smo se s Vali Marszalek, direktoricom ESG odjela u našem uredu u Zagrebu i pitali je da nam ispriča svoj karijerni put i motivira sve one koje zanima ESG

Kako si se našla i pronašla u ESG području? Kako je izgledao tvoj put?

Moj prvi dodir s ESG područjem je bilo prilikom preuzimanja upravljanja lokalnom mrežom UN Global Compacta, najveće svjetske inicijative za korporativnu održivost i održivi razvoj. Inače, upravo UNGC je skovao taj koncept – ESG još 2005. godine. Kroz godine rada kao direktorica Global Compact Mreže Hrvatska i sudjelovanja u raznim radnim skupinama inicijative na globalnom nivou, ušla sam u gotovo sve teme održivosti što mi je bila sjajna priprema za ovaj posao koji danas radim i volim.

Otkuda početi ako želimo karijeru u ESG-u, koje su potrebne osobine i vještine?

Ovo uopće nije jednostavno pitanje jer je ESG jako široko područje. Kao i u svakom drugom poslu ako želimo svaki dan s osmjehom ići na posao (moja definicija uspjeha!) najvažnije je prepoznati što nas pokreće i veseli. Nije moguće očekivati od bilo koga da bude ESG ekspert. Za mene to ne postoji. Ključno je prepoznati područje koje te zanima, u njemu se razvijati i biti spreman svaki dan učiti. Karijeru u održivosti preporučila bih svakoj osobi širokih vidika, otvorenog srca i izražene želje za poticanjem promjena, a za savjet pri početku, uvijek sam spremna pomoći. Ono što svima može biti dobar prvi korak je istraživanje besplatnih edukacija na internetu i praćenje vodećih stručnjaka na poslovno orijentiranoj društvenoj mreži Linkedin. 

Vali Marszalek

Koji su tvoji savjeti za žene u održivosti i što bi općenito savjetovala onima koji ulaze u taj svijet?

 Ako mene pitate, žene su rođene za teme održivosti. Žene imaju sjajnu intuiciju i osjetljivije su na pitanja etičke i društvene odgovornosti. Naravno, kao što ovo ne vrijedi za sve žene tako vrijedi i za mnoge muškarce. Bile žene ili muškarci, najvažnije je naći sreću u onome što radiš. A ako je tvoj posao vezan za neko od ESG područja, osim širine znanja i rada koju ovaj posao nosi, možda ćeš imati priliku odigrati svoju ulogu u pokretanju pozitivnih i utjecajnih promjena u društvu u kojem živiš. Ima li boljeg od toga?

Vali će sudionicima prve Konferencije za žene u održivosti istaknuti koje mitove moramo kao društvo razbiti da bismo napredovali te što je sve naučila u svojoj dugoj i bogatoj karijeri u održivosti. Konferencija je namijenjena svima koje zanima održivost ili samo žele znati više o tome kako pomoći sebi i svijetu te svima koji žele poslušati žene s bogatim iskustvom u karijeri u održivosti. Prijave na Konferenciju 26.1.2023. moguće su na linku.

Related content