Izvješće o informacijama o porezu na dobit

Izmjenama odredbi Zakona o računovodstvu, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2024. godine, u hrvatsko zakonodavstvo implementirane su odredbe EU Direktive 2021/2101.

Iako je EU Direktiva postavila 22. lipnja 2024. kao krajnji rok za početak primjene relevantnih odredbi, Republika Hrvatska se odlučila za ubrzanu provedbu, odnosno raniju implementaciju u lokalno zakonodavstvo.

Svrha EU Direktive 2021/2101

Primarna svrha javnog izvješćivanja po državama je omogućiti javnosti stjecanje uvida u kojoj mjeri multinacionalne grupe poduzeća (MNE) osiguravaju da je porez plaćen tamo gdje je stvorena ekonomska vrijednost. Drugim riječima, cilj predmetnog izvješća je postizanje veće porezne transparentnosti koja je postala jedan od ključnih temelja na kojima javnost bazira svoje povjerenje u pravednost poreznih sustava.

U tom kontekstu, s ciljem povećanja javne transparentnosti i suprotstavljanja štetnim poreznim praksama, uvedena je obveza javnog objavljivanja izvješća o informacijama o porezu na dobit (eng. Public CbC Report).

Uslijed navedenog, implementacijom predmetne Direktive u odredbe Zakona o računovodstvu, društva u Republici Hrvatskoj koja zadovoljavaju propisane uvjete,

obvezna su sastaviti, objaviti i učiniti javno dostupnim izvješće o informacijama o porezu na dobit.

Svakako je važno naglasiti kako implementacijom predmetne obveze ne prestaje već postojeća obveza izvješćivanja sukladno propisima Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza (Izvješće po državama koje se predaje poreznim upravama).

Obveznici izvještavanja

Obvezu izvještavanja i javne objave imaju krajnja matična društva i samostalni poduzetnici u Republici Hrvatskoj koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  1. (konsolidirani) prihod, iskazan u (konsolidiranim) financijskim izvješćima prelazi ukupno 750.000.000 eura za svaku od dvije posljednje uzastopne poslovne godine;
  2. postojanje oporezive prisutnosti s aspekta poreza na dobit u najmanje dvije porezne jurisdikcije (npr. u Republici Hrvatskoj i još barem jednoj poreznoj jurisdikciji).

Iako obvezi izvještavanja primarno podliježu matična društva iz EU, u slučaju da je matično društvo osnovano u trećoj zemlji, obvezu objave izvješća može ispuniti bilo koji povezani subjekt unutar grupe sa sjedištem u državi članici EU. Drugim riječima, osim krajnje matičnih društava koji ispunjavaju gore navedene kriterije, obvezu izvještavanja i javne objave mogu imati i srednji i veliki poduzetnici (društva kćeri i podružnice) u Hrvatskoj ako je njihovo krajnje matično društvo osnovano u trećoj zemlji i zadovoljava gore spomenute kriterije.

U skladu s navedenim, svakako je važno za multinacionalne grupe koje posluju na teritoriju Republike Hrvatske provjeriti potencijalne implikacije novo implementiranih odredaba.

Informacije o kojima se izvješćuje

Informacije o kojima se izvješćuje obuhvaćaju informacije koje se odnose na sve aktivnosti krajnjeg matičnog društva, uključujući aktivnosti svih povezanih društava konsolidiranih u godišnjim financijskim izvještajima za relevantnu poslovnu godinu.

Izvješće, između ostalih, treba obuhvaćati sljedeće informacije: naziv krajnjeg matičnog društva i popis svih društava kćeri, opis vrste aktivnosti, prosječan broj radnika, prihod koji obuhvaća transakcije s povezanim društvima, iznos dobiti ili gubitka prije oporezivanja, iznos plaćenog poreza na dobit i sl.

Objavljivanje i javna dostupnost

Izvješće o informacijama o porezu na dobit mora biti besplatno i javno dostupno na najmanje jednom od službenih jezika Europske Unije na mrežnim stranicama (ili registru godišnjih financijskih izvještaja) krajnjeg matičnog društva, odnosno na mrežnim stranicama društva kćeri ili podružnice u slučaju da je krajnje matično društvo rezident treće zemlje.

Rok za izvještavanje

Izvješće o informacijama o porezu na dobit mora se objaviti u roku od 12 mjeseci od datuma bilance za poslovnu godinu za koju se izvješće sastavlja.

Prva poslovna godina za koju se izvješće sastavlja je poslovna godina koja počinje 1. siječnja 2024. godine ili nakon tog datuma. Prema tome, rok za objavu izvješća o informacijama o porezu na dobit je 31. prosinca 2025. godine ili nakon tog datuma za one obveznike čija poslovna godina nije izjednačena s kalendarskom godinom.

Document

Izvješće o informacija o porezu na dobit