Zaposlenici kao suvlasnici poduzeća?

Uključivanje zaposlenika u vlasničku strukturu je aktualna i vrlo bitna tema. Zadržavanje i motiviranje ključnih zaposlenika su postali imperativ za mnoge sektore (IT se trenutno najviše ističe), toliko da i potencijalni kupci poduzeća žele vidjeti ključne zaposlenike dugoročno vezane za poduzeće, prvenstveno kroz vlasničke udjele, a što u konačnici povećava vrijednost poduzeća. Ako se planira na vrijeme, moguće je i u Hrvatskoj napraviti kvalitetan model radničkog dioničarstva sa svim uobičajenim praksama koje su investitori navikli vidjeti u drugim zemljama.

Obiteljska poduzeća 

Vlasnici obiteljskih poduzeća se sjete ove teme u pravilu tek kada su pred prodajom društva, kada traže način kako nagraditi zaposlenike za njihov višegodišnji doprinos razvoju poduzeća. Zaposlenici su u pravilu nositelji značajnog dijela vrijednosti poduzeća i vlasnici su toga svjesni te ih žele nagraditi. Ako se ne planira na vrijeme, vlasnicima preostaje jedino isplatiti bonuse radnicima kao dio plaće.

Ciljevi i koristi od ESOP-a 

Pojmovi koje možete čuti u praksi su: radničko dioničarstvo, opcijski planovi, ESOP (eng. Employee Stock Ownership Plan) i slično. Osnovni ciljevi takvih modela su dugoročno zadržavanje i motiviranje ključnih ili svih zaposlenika. Radnici imaju priliku sudjelovati u budućoj dobiti društva te porastu vrijednosti društva, čime imaju snažan interes doprinositi osnovnim ciljevima društva kroz dug period.

Nakon što steknu udjele, zaposlenici mogu ostvariti dividendu, kao i kapitalnu dobit kada dođe do prodaje, sa značajno povoljnijim poreznim tretmanom u odnosu na plaću. Dividende se oporezuju sa stopom od 10% (plus prirez), kao i kapitalni dobici, s tim da se kapitalni dobici ne oporezuju ako su udjeli u vlasništvu zaposlenika barem dvije godine.

Iako su koristi uvođenja ovakvih modela su mnogobrojne, postoji određena skepsa oko primjene takvih modela u Hrvatskoj, što zbog relativno nepovoljnog poreznog tretmana kod primjene klasičnih opcijskih planova, što zbog određenih pravnih rizika.

Porezi kod prijenosa udjela na zaposlenike

Kada se udjeli prenose na radnika po punoj tržišnoj cijeni, tada ne nastaje oporezivi dohodak radniku. Međutim, ako se prijenos udjela vrši ispod tržišne cijene, tada nastaje oporezivi primitak u naravi (diskont se smatra netom koji je potrebno preračunati na bruto).

Trenutno je u Hrvatskoj različit porezni tretman za društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), u kojem slučaju se smatra dohotkom od nesamostalnog rada, te dioničkog društva (d.d.) kada se smatra dohotkom od kapitala. Nejednak porezni tretman s obzirom na oblik trgovačkog društva se ne čini opravdanim, tako da se već neko vrijeme lobira prema Poreznoj upravi radi izjednačavanja poreznog tretmana čime bi se u oba slučaja takav primitak smatrao dohotkom od kapitala. 

Postoje razni modeli kojima se mogu regulirati bilo porezni ili pravni izazovi. Sam proces implementacije može trajati dugo (u pravilu 3-12 mjeseci), ali se u konačnici nađe model koji ostvaruje zadovoljstvo svih uključenih strana.

Je li ESOP za vas?

Ima puno razloga zbog kojih bi vlasnici obiteljskih poduzeća mogli razmišljati o implementiranju takvog modela u svojim poduzećima. Za početak si mogu postaviti sljedeća pitanja:

  • Tko su mi ključni zaposlenici bez kojih ne mogu?
  • Jesu li takvi zaposlenici adekvatno nagrađeni i motivirani ostati u poduzeću duže vrijeme?
  • Bi li imalo smisla u nekom trenutku prepustiti upravljanje poduzećem nekima od tih zaposlenika?
  • Postoji li rizik da radnici napuste poduzeće nakon prodaje investitoru?
  • Postoje li neki novi potencijalni zaposlenici koji bi mogli uvjetovati prelazak sa stjecanjem vlasničkog udjela u poduzeću?

Kako financirati rast Vašeg biznisa?

Stručnjaci iz područja financijskog savjetovanja će govoriti na temu financiranja poduzeća, opcijama koje su na raspolaganju za budućnost poslovanja, kako prikupiti kapital za poduzeće, prilikama iz EU fondova i kao alternativi tome, Zakonu o poticanju ulaganja na Meet up događaju 21.11. u suradnji s organizacijom Cepor. Više informacija i kako se prijaviti saznajte ovdje.