U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti objavljena su dva natječaja za inovativne mikro, male i srednje poduzetnike

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je 1. travnja 2022. godine dva poziva na dostavu projektnih prijedloga. Natječajima će se sufinancirati ulaganja u inovativne proizvode i usluge domaćih MSP-ova kako bi im se olakšao pristup financiranju i povećali kapaciteti za inovacije.

Potpora u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Komercijalizacija inovacija“ namijenjena je mikro, malim i srednjim poduzetnicima usmjerenima na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Kroz financiranje će se potaknuti ulaganja neophodna za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja. Poticat će se inovativni projekti s velikim potencijalom za komercijalni uspjeh, a čime će se pokrenuti poslovne aktivnosti i pokretanje proizvodnje na temelju primijenjenih rješenja. Cilj poziva je povećati broj inovativnih proizvoda i usluga koji se plasiraju na tržište kako bi povećali produktivnost i konkurentnost gospodarstva. Ukupna alokacija poziva iznosi 380 milijuna kuna, a iznos potpore koja se može dodijeliti po poduzetniku kreće se od 760.000 kuna do 5.320.000 kuna. Stopa sufinanciranja kreće se od 45% do 75%, ovisno o lokaciji ulaganja, veličini poduzeća i vrsti troška.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog poziva su:

  • Ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu povezano s aktivnostima projekta
  • Sudjelovanje na sajmovima
  • Zaštita intelektualnog vlasništva
  • Savjetodavne i pomoćne usluge za inovacije
  • Inovacije procesa i organizacije poslovanja
  • Amortizacija opreme koja se koristi za potrebe projekta
  • Usluge vanjskih stručnjaka za pripremu i upravljanje projektom

Pozivom na dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“ poticat će se investicije inovativnih mikro, malih i srednjih poduzetnika koji razvijaju inovativne proizvode i usluge temeljene na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u odnosu na postojeća rješenja na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda, usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije. Prihvatljivi prijavitelji su MSP-ovi osnovani minimalno 30 dana i najviše 5 godina prije dana podnošenja projektnog prijedloga. Ukupna raspoloživa alokacija u okviru ovog poziva iznosi 141 milijun kuna, a iznos potpore koja se može dodijeliti po poduzetniku kreće se od 200.000 kuna do 1.000.000 kuna. Stopa sufinanciranja iznosi 85%.

Prihvatljive aktivnosti koje se mogu financirati u okviru ovog poziva su:

  • Nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta i tehnologije
  • Razvoj pilot-linija
  • Zaštita intelektualnog vlasništva
  • Usluge vanjskih stručnjaka za razvoj inovacija
  • Osposobljavanje zaposlenika za upravljanje poslovanjem start-up tvrtki u cilju izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije
  • Usluge vanjskih stručnjaka za pripremu i upravljanje projektom

U nastavku možete preuzeti brošure oba poziva s više informacija o prihvatljivim prijaviteljima i partnerima, aktivnostima, troškovima, intenzitetima sufinanciranja i dokumentaciji koju je potrebno pripremiti.

U sklopu navedenih poziva, Mazars Odjel za potpore nudi uslugu razvoja projektne ideje, pripreme i prijave projektnog prijedloga. Klijentima također nudimo uslugu povezivanja s pouzdanim projektantima koji su im potrebni radi izrade tehničke dokumentacije potrebne za natječaj.

Documents

Komercijalizacija inovacija
Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća