IT sektor: Utjecaj troškova razvoja na profitabilnost

Kako prikazati troškove razvoja softvera? Što s plaćama IT developera? Jesu li troškovi razvoja ulaganje ili trošak? Kako to utječe na financijske izvještaje?

Zašto kapitalizirati troškove razvoja? 

  • Mnoga IT društva imaju nastale troškove za projekte/interne startup-ove od kojih će koristi imati tek u budućim periodima.
  • Npr. plaće developera i projektnog team-a koji razvijaju softver su često najznačajnija komponenta troškova razvoja. Je li ok taj trošak prikazivati u periodu njihova rada, ako ćemo koristi od toga imati u budućnosti? Razvoj ponekad traje i nekoliko godina.
  • Trebamo li sučeliti troškove razvoja s prihodima koji će nastati u budućnosti?
  • Javlja se vječna dilema: jesu li troškovi razvoja imovina/ulaganje ili trošak razdoblja? U određivanju nam pomažu računovodstveni standardi.

Utjecaj kapitaliziranih troškova razvoja na profitabilnost​

  • Ako trošak razvoja jednostavno prikažemo kao trošak u računu dobiti i gubitka, dobit će biti manja u svim razdobljima u kojim ulažemo u razvoj, a veća u razdobljima kad krenu pristizati prihodi.
  • Što ako trošak razvoja promatramo kao ulaganje i prikažemo ga kao imovinu, a ne trošak? Dobit će nam biti veća u razdobljima ulaganja, a manja/realna u razdobljima u kojima ocijenimo da iznos imovine nadmašuje vrijednost budućih prihoda („nadoknadivu vrijednost”).
  • Troškovi amortizacije softvera ne ulaze u izračun EBITDA, dok troškovi plaća umanjuju EBITDA, vrlo važan pokazatelj koji prate investitori i financijske institucije.

Koji su zakonski zahtjevi i zašto držati posebne pričuve u kapitalu?

  • Sukladno Zakonu o računovodstvu (čl. 19, st. 14), trgovačko društvo koje na datum bilance ima dobit raspoloživu za podjelu članovima društva, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima dužno je takvu dobit najprije uporabiti za unos u ostale rezerve iz dobiti za pokriće neotpisanih troškova razvoja u aktivi. 
  • Te se pričuve mogu i oslobađati, ovisno o tome kolika je vrijednost neotpisanih troškova razvoja iskazanih u bilanci. Drugim riječima, iznos rezervi u kapitalu mora biti jednak iznosu nematerijalne imovine koja se odnosi na troškove razvoja. Iz navedenog proizlazi da dobit koja je nastala zbog kapitaliziranih troškova razvoja nije moguće isplatiti sve dok se ne otpiše vrijednost imovine na koju se rezerve u kapitalu odnose. ​
  • Zašto takav tretman? Pretpostavljamo prvenstveno radi sprječavanja zlouporabe kapitalizacije troškova, odnosno sprječavanja prikazivanja nematerijalne imovine radi povećanja dobiti u računu dobiti i gubitka koju bi se potom isplatilo vlasniku.

Ulaskom u ovo područje otvaraju se brojna pitanja!

  • Koji su uvjeti da bi se troškovi razvoja iskazali kao nematerijalna imovina?
  • Koja dokumentacije je potrebna za dokazivanje uvjeta za priznavanje troškova razvoja?​
  • Koji su uobičajeni troškovi koji se mogu kapitalizirati kod razvoja nematerijalne imovine?​
  • Koje troškove ne možemo uključiti?​
  • Koliko često procjenjivati vrijednost te imovine? ​
  • Kada prikazati gubitak od smanjenja vrijednosti razvoja softvera? 

Istraživanje ili razvoj?

​Računovodstveni standardi jasno odvajaju fazu istraživanja od faze razvoja novog softvera. Zašto

​Jer u fazi istraživanja postoji još uvijek velika neizvjesnost, ne možemo odrediti hoće li softver „zaživjeti”, odnosno ne može se dokazati postojanje nematerijalne imovine koja će  vjerojatno stvoriti buduće ekonomske koristi. Istraživanje je „originalno i planirano ispitivanje poduzeto radi stjecanja novih znanstvenih ili tehnoloških spoznaja i novih zaključaka (razumijevanja)”. Troškovi koji proizlaze iz istraživanja ne priznaju se kao imovina, već kao rashod u trenutku nastanka.​

S druge strane, u fazi razvoja koja zapravo prema računovodstvenom standardu predstavlja „primjenu rezultata istraživanja ili drugoga znanja na plan ili projekt proizvodnje bitno unaprijeđenih materijala, uređaja, proizvoda, procesa, sustava ili usluga prije početka komercijalne proizvodnje ili uporabe”, također nastaju troškovi koje se uz ispunjenje odgovarajućih uvjeta mogu priznati kao poseban oblik nematerijalne imovine.

Ako se ne može razlikovati fazu istraživanja od faze razvoja internog projekta stvaranja nematerijalne imovine, subjekt s izdacima toga projekta postupa kao da su nastali samo u fazi istraživanja, odnosno prikazuje troškove odmah u računu dobiti i gubitka.

Uvjeti da bi se troškovi razvoja iskazali kao nematerijalna imovina

Svi sljedeći uvjeti moraju biti ispunjeni:

  1. zbog tehničke provedivosti imovine ona je raspoloživa za upotrebu ili prodaju, ​
  2. postoji namjera dovršenja nematerijalne imovine i njezine upotrebe ili prodaje, ​
  3. postoji mogućnost upotrebe ili prodaje imovine,​
  4. može se dokazati način na koji će nematerijalna imovina stvarati buduće ekonomske koristi (postoji tržište za navedenu imovinu ili se može dokazati korist u slučaju da se ona upotrebljava interno​
  5. raspoloživi su potrebni financijski, tehnički i drugi resursi potrebni za dovršetak razvoja te upotrebu ili prodaju nematerijalne imovine,​
  6. moguće je pouzdano izmjeriti trošak koji se može pripisati razvoju imovine.

Koji su uobičajeni troškovi koji se mogu kapitalizirati kod razvoja nematerijalne imovine?

Računovodstveni standard posebno navodi sljedeće troškove:​

  • troškovi sirovina i usluga upotrijebljeni prilikom razvoja nematerijalne imovine,​
  • trošak primanja zaposlenika koji su vezani isključivo za razvoj nematerijalne imovine,​
  • različite nakade plaćene da bi se registrirala zakonska prava,​
  • amortizacija vezana za imovinu koja se upotrebljava u razvoju nematerijalne imovine (npr. amortizacija licenci i sl.),​
  • troškovi posudbe koji se mogu kapitalizirati sukladno pravilima za kapitalizaciju troškova (troškovi kamata i drugi troškovi posudbe također se mogu pripisati nematerijalnoj imovini ako je riječ o imovini koja se priprema dulje razdoblje (obično dulje od godinu dana) i ako se troškovi kamata i drugi troškovi posudbe mogu identificirati i povezati s financiranjem te nematerijalne imovine)​

​Koje troškove ne možemo uključiti?

Računovodstveni standardi navode i koje troškove ne možemo uključiti u kapitalizirane troškove razvoja:​

  • troškovi prodaje
  • administrativni i opći troškovi​
  • utvrđene neučinkovitosti i početni gubitci iz poslovanja nastali prije nego je imovina postigla predviđenu učinkovitost
  • izdaci za izobrazbu osoblja koje će rukovati imovinom